loading...

Cara Menajamkan Mata Batin

Mata Batin merupakan indera keenam yg Allah berikan kepada setiap manusia.
Mata Batin ibarat kaca yang dapat melihat sesuatu (bercermin) atau ibarat pisau tumpul yang dapat diasah sampai tajam sehingga dapat memotong sesuatu benda.

Setiap manusia mempunyai mata batin yang asal mulanya Allah ciptakan bersih tanpa ada noda sedikitpun tetapi kemudian dinodai oleh bebrapa sifat buruk dan keduniawian.

Ketika kita masih kecil mata batin kita masih bersih sehingga dapat melihat hal-hal yang ghaib dan dapat menangkap ilmu pengetahuan dengan mudah tetapi setelah kita besar mata batin kita sudah ternodai oleh bebrapa sifat buruk dan keduniawian sehingga tidak dapat melihat lagi hal-hal yg ghaib (tertutup)Tempat mata hati adalah Qalbu (hati nurani) yg selalu berubah setiap saat sesuai dengan perbuatan manusia sehari-hari jika berbuat jahat akan lupa kepada Allah maka Qalbu itu menjadi kotor dan jika berbuat baik atau berzikir Qalbu itu akan bersih kembali.

http://dayahguci.blogspot.com/2016/06/cara-menajamkan-mata-batin.html


Dalam Hadith Nabi SAW disebutkan :

"Hati manusia itu ibarat sehelai kain putih yg apabila manusia itu berbuat dosa maka tercorenglah/ternodailah kain putih tersebut dengan satu titik noda kemudian jika sering berbuat dosa lambat-laun sehelai kain putih itu berubah menjadi kotor/hitam ".

Jika hati nurani sudah kotor maka terkunci nuraninya dan sukar menerima petunjuk dari Allah.

Ada Empat Tahap Untuk Menajamkan atau Membersihkan Mata Batin :

Pertama,Mengosongkan hati dari bebrapa sifat buruk seperti iri,dengki,benci,dan dari sifat keduniawian.

Kedua,Membuang daya khayal yg mengganggu keyakinan hati kemudian berfikir tentang hal-hal ghaib yg kita ketahui.

Ketiga,Mendawamkan (mengekalkan) solat dan berzikir pada malam hari kerana kesepian malam dapat menambah kekhusyukan hati.
Baca Juga: Larangan Keluar Rumah Saat Magrib.

Keempat,Meningkatkan Iman dan Kecintaan kepada Allah yaitu:mencintai Allah dari segala-galanya selalu Munajat (mohon pertolongan Allah)
dan Istikharah (meminta petunjuk dari Allah SWT).

Cara Menajamkan Mata Batin Rating: 4.5 Diposkan Oleh: Rahmi Fajri